Αχαΐα | Τοπικά προιόντα

Ροδίτης

Ποικιλία με μεγάλη εξάπλωση στην Ελλάδα, καλλιεργείται σε 32 νομούς αλλά τη συναντάμε κυρίως στον νομό Αχαΐας.

Μοσχάτο Ρίου

Είναι μία από τις παραγωγικές και μεγάλης οικονομικής σημασίας λευκές ποικιλίες οινοποιίας που καλλιεργούνται στη χώρα μας και παράγει εκτός άλλων τον ομώνυμο οίνο Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε).

Μαυροδάφνη

Πρόκειται για έγχρωμη ελληνική ποικιλία οινοποιίας που καλλιεργείται κυρίως γύρω από την περιοχή της Πάτρας.

Τεντούρα

Η Τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας. Σύμφωνα με την παράδοση η προέλευση της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και «μοσχοβολήθρα» επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως σαν χωνευτικό λικέρ. Πίνεται σκέτη ή με πάγο.

Σταφίδα

Η Αχαΐα από τον 19ο αιώνα ακόμα αποτελούσε οικονομική περιοχή με εξωστρεφή προσανατολισμό και συνέδεσε τις τύχες της με την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της καλλιέργειας και της εξαγωγής σταφίδας. Η «μαύρη σταφίδα» Αχαΐας και η «βοστίτσα» Αιγιαλείας αποτελούν τις πιο γνωστές ποικιλίες.

Γαλακτοκομικά προϊόντα 

Ο νομός Αχαΐας διαθέτει μια ποικιλία τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων που διαρκώς βελτιώνονται σε ποιότητα και παραγωγή. Δεδομένου του ποικιλόμορφου γεωγραφικού οικοσυστήματος της περιοχής και των κτηνοτροφικών μονάδων κάθε μεγέθους που αναπτύσσονται, τα προϊόντα που παράγονται καλύπτουν όλη τη γκάμα των γαλακτοκομικών, με έμφαση στη Φέτα Καλαβρύτων.

Ροδοζάχαρη Αιγίου

Ένα σχεδόν μυστικιστικό γλυκό, από πέταλα τριαντάφυλλου ειδικής ποικιλίας με μεθυστικό άρωμα κι αξέχαστη γεύση. Παρασκευάζεται στην ιστορική Μονή των Παμεγγίστων Ταξιαρχών στο Αίγιο από το 1935, όπου προμηθεύονται τα τριαντάφυλλα από τους ροδώνες της Mονής.

Λουκούμια Πάτρας

Το λουκούμι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αχαϊκής παράδοσης. Το μοναδικό αυτό γλυκό παρασκευάζεται από αγνά υλικά, έχει ιδιαίτερο άρωμα και χαρακτηριστική βελούδινη υφή. Ήδη από το 1850 στην περιοχή της Πάτρας ανθούν εργαστήρια λουκουμιών και το έδεσμα κατακτά επάξια μια θέση ανάμεσα στις τοπικές σπεσιαλιτέ.


Tags: Αχαΐα