Αίγινα | Τοπικά προϊόντα

Αλατισμένα ή όχι, καραμελωμένα ή μη αποτελούν το προϊόν-σήμα κατατεθέν του νησιού, από το 1860! Ο λόγος για τα αγαπημένα σε όλους φιστίκια Αιγίνης, οι καρποί των οποίων αρχίζουν να εμφανίζονται στις αρχές του Απριλίου και κατά την ωρίμανσή τους αποκτούν μια ροζ-κόκκινη απόχρωση.

Η συγκομιδή τους ξεκινά στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ο φλοιός μαλακώνει και αποκολλάται πλέον εύκολα από το τσόφλι. Στη συνέχεια, αφού πέσουν από το δέντρο, συγκεντρώνονται και αποστέλλονται στις αποφλοιωτικές μηχανές. Εκεί επεξεργάζονται για να πάρουν την τελική τους μορφή και να είναι έτοιμοι προς πώληση. Οι κλιματολογικές συνθήκες του νησιού σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους χαρίζουν στο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αιγινήτικο φιστίκι τη μοναδική γεύση, που το κάνει να ξεχωρίζει από εκείνα της υπόλοιπης Ελλάδας. Περπατώντας γύρω από το λιμάνι, αλλά και στα στενά δρομάκια της χώρας, θα βρείτε αρκετά καταστήματα, απ' όπου μπορείτε να προμηθευτείτε αυτό το τοπικό προϊόν, το οποίο άλλωστε χρησιμεύει ως πρώτη ύλη και για την παρασκευή άλλων λιχουδιών, όπως παστέλι, μαντολάτο, μέλι και γλυκό του κουταλιού! Διόλου ευκαταφρόνητο, βέβαια, και το περίφημο «υποβρύχιο» -αρωματική μορφή βανίλιας- με τη συναρπαστική γεύση φιστίκι!

Ωστόσο, αν δεν είστε λάτρεις του γλυκού, δεν έχετε παρά να προτιμήσετε την «κατσούλα», μία ακόμη γευστική ιδιαιτερότητα του νησιού. Πρόκειται για το ψάρι με το ιδιαίτερο ρόδινο χρώμα, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε κάνοντας μία βόλτα από την ψαραγορά της Αίγινας. Προτιμήστε το τηγανισμένο σε άφθονο ελαιόλαδο ή βούτυρο.


Tags: Αίγινα