Αιτωλοακαρνανία | Τοπικά προϊόντα

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Το κρασί των αμπελώνων στα 1000μ. υψόμετρο, που η καλλιέργεια του εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της περιοχής, ενώ σήμερα παράγεται σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

 ΧΕΛΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι ιδανικός τόπος διαβίωσης πολλών ειδών χελιού (Anquilla). Ειδικά τα χέλια του Μεσολογγίου θεωρούνται από τα νοστιμότερα της Ευρώπης και αποτελούν δημοφιλέστατο έδεσμα. 

 ΚΑΣΤΑΝΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Στα ορεινά της περιοχής παρέμβασης και συγκεκριμένα στους Δήμους Αποδοτίας Πλατάνου και Δομνίστας υπάρχει πλούσια βλάστηση από καστανιές.

 ΦΕΤΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Ανήκει στην κατηγορία των μαλακών τυριών και παρασκευάζεται από πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο γάλα σε αναλογία 70:30. Η φέτα πριν δοθεί για κατανάλωση υφίσταται ωρίμανση τουλάχιστον 2 μηνών έτσι ώστε να αναπτυχθούν όλα τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της.

 ΤΡΑΧΑΝΑΣ

Οι κάτοικοι της περιοχής παρέμβασης συνηθίζουν να μαγειρεύουν χυλούς. Ένας από τους χυλούς είναι ο τραχανάς, ο οποίος φτιάχνεται το καλοκαίρι.

 ΚΡΕΑΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ / ΧΟΙΡΙΝΟ

Στην περιοχή της Αιτωλίας το αιγοπρόβειο και το χοιρινό κρέας είναι τα κρέατα που καταναλώνονται περισσότερο από τους κατοίκους..

 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ

Μαζεύουμε πράσινες ελιές, τις πλένουμε και τις βάζουμε σε νερό. Το νερό το αλλάζουμε κάθε 2 - 3 μέρες, για περίπου ένα με ενάμιση μήνα, για να ξεπικρίσουν. 

 ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ

Το αυγοτάραχο είναι γνωστό σε όλη τη Μεσόγειο και σχεδόν πάντοτε γίνεται από τα αυγά της μπάφας (θηλυκοί κέφαλοι), επειδή τα αυγά της μπάφας είναι ιδιαίτερης αντοχής και πυκνής αφής και δεν διαλύονται όταν αλατίζονται.



Tags: Αιτωλοακαρνανία