Αργολίδα | Τοπικά προϊόντα

Εκτός από τον τουρισμό οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία την αλιεία και την κτηνοτροφία. Το ανάγλυφο του εδάφους, η γειτνίαση με τη θάλασσα, το εύκρατο κλίμα, δίνουν προϊόντα άριστης ποιότητας. Εύχυμα, εύγευστα και υγιεινά. Κορωνίδα αυτών το πορτοκάλι, «Ο χρυσός της Αργολίδας», όπως το ονομάζουν.

Τρία πράγματα χαρακτηρίζουν την Αργολίδα. Τα ίχνη του Μυκηναϊκού πολιτισμού, το Ναύπλιο που θυμίζει πάντα άνοιξη και τα οπωροκηπευτικά.
Μανταρίνια, λεμόνια, βερίκοκα, ρόδια, αργίτικο πεπόνι, καρπούζι κ.ά., καλλιεργούνται στον τόπο τούτο. Διάσημα για την νοστιμιά και την ποιότητά τους.

Δημοφιλές το λάδι της Αργολίδας σε όλο τον κόσμο εξαιρετικής ποιότητας με μοναδικό χρώμα και γεύση είναι απόρροια τόσο της εδαφοκλιματικής όσο και της σωστής καλλιέργειας, των ελαιόδεντρων. Γιορτή ελιάς και ελαιόλαδου πραγματοποιείται κάθε Νοέμβρη στο Κρανίδι Ερμιονίδος με σκοπό την επαφή και αναβίωση της πλούσιας αγροτικής παράδοσης που διαθέτει ο τόπος και σχετίζεται με την ελιά.

Πολλά και τα κηπευτικά προϊόντα, ντομάτες, φασόλια, αρακάς, αγγούρια, μαρούλια, μελιτζάνες κ.ά. Ξεχωρίζει ένα προϊόν, η ονομαστή αγκινάρα Ιρίων, με ιδιαίτερη νοστιμιά, γεύση και διατροφική αξία. Παραγόμενο προϊόν στην Αργολίδα και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ιρίων. Παράγεται σε 12.000 στρέμματα το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής παραγωγής. Προς τιμήν της κάθε Μάιο διοργανώνεται η Γιορτή της Αγκινάρας, φεστιβάλ γεύσεων με φαγητά που περιέχουν ως βασικό υλικό την αγκινάρα,  σε ποικίλες συνταγές.

Ο αμπελώνας της Αργολίδας λόγω του ήπιου κλίματος χαρακτηρίζεται ιδανικός. Τα ρεύματα αέρος που δέχεται από Βορρά, όσο και οι θαλασσινοί αέρηδες από Νότο, προστατεύουν από τις ασθένειες και συγκρατούν σε χαμηλά επίπεδα, τις θερμοκρασίες, τους καλοκαιρινούς μήνες, επιτρέποντας την φυσιολογική και υγιή ωρίμανση του σταφυλιού.

Τα σκήπτρα στην παραγωγή κρατά το Αγιωργίτικο αφού μέρος του αμπελώνα της Αργολίδας ανήκει στην ζώνη της Νεμέας Π.Ο.Π. Άλλες ποικιλίες Αθήρι, Λαγόθρι, Μαλαγούζια, Μοσχοφίλερο, (Μαντίνεια), Ροδίτης, Καμπερνέ Ασπούδες, Καλλινιάτινο Μαυρούδια κ.ά.



Tags: Αργολίδα