Αττική | Τοπικά προϊόντα

Εκτός από τον μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό της πλούτο, η Αττική γη έχει να προσφέρει μία ανεκτίμητης αξίας πρωτογενή παραγωγή, έναν πλούτο διατροφικών αγαθών. Το «καλάθι» της Αττικής γης ξεχειλίζει από γευστικά προϊόντα φυτικής παραγωγής, όπως Kρασί, Φιστίκια κελυφωτά, Σύκα, Ελαιόλαδο, Εσπεριδοειδή, Κηπευτικά, Ανθοκομικά, Αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, προϊόντα ζωϊκής παραγωγής, όπως Γαλακτοκομικά προϊόντα, Κρέας (αιγοπρόβειο, πουλερικών κ.λ.π), Αυγά, Μέλι, αλλά και προϊόντα θαλάσσιας αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών.

Στην Αττική, παρόλο που η συμμετοχή του πρωτογενή τομέα παραγωγής είναι σχετικά μικρή ποσοτικά, εντούτοις έχει σημαντικά ποιοτικά και δυναμικά χαρακτηριστικά τα οποία οφείλονται στην αυξημένη παραγωγικότητα της εργασίας, στην εγγύτητα με το ισχυρό καταναλωτικό κέντρο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, στο είδος των παραγόμενων προϊόντων, στο σχετικά μεγάλο γεωργικό κλήρο και στη χρήση σύγχρονων μεθόδων εκμηχάνισης της παραγωγής.

Τα εδάφη της Αττικής είναι ημιορεινά (61,2%), πεδινά (31,2%), αλλά και ορεινά (7,2%). Ιδιαίτερα η Β.Α. Αττική διαθέτει μεγάλες εκτάσεις με ελιές, αμπέλια, καρποφόρα δέντρα, λαχανόκηπους κάθε είδους, αλλά και περιοχές με πολλά πεύκα και έλατα στα ορεινά, προσφέροντας τα πάντα στους κατοίκους της. Αναζητήστε την «εναλλακτική» ταυτότητα των προορισμών, επισκεφθείτε κτήματα με εξαιρετικά ντόπια (και βιολογικά) προϊόντα και οργανώστε ένα ήσυχο υπαίθριο γεύμα κάτω από τη σκιά    των       δέντρων…

Σε όλη τη διαδρομή θα ανακαλύψετε ενδιαφέρουσες εξοχές και οικισμούς. Στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, όπου κατά παράδοση καλλιεργούνταν τα αμπέλια, οι αρχαίοι κάτοικοι λάτρεψαν τον Διόνυσο και μέχρι σήμερα οι γιορτές κρασιού συνεχίζονται με ζωντάνια, διατηρώντας την παράδοση και τα             έθιμα.

Επισκεφθείτε αμπελώνες και παραδοσιακά οινοποιεία με πατητήρια μεγάλης ιστορικής αξίας και αγοράστε τυποποιημένο ή «χύμα» κρασί: Ρετσίνα, αρετσίνωτο, ημίγλυκο, ροζέ, μπρούσκο. Η ρετσίνα δε, είναι το ιδιαίτερο κρασί της Αττικής. Γεννήθηκε όταν οι παλαιότεροι τού πρόσθεσαν φλούδες πεύκου για να το συντηρήσουν και συνδυάζεται υπέροχα με μεζέδες.


Tags: Αττική