Κέρκυρα | Τοπικά προϊόντα

Σήµερα, σ΄ όλο το νησί, θα βρείτε τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλά και καταστήµατα που διατηρούν ολοζώντανη την παράδοση των προηγούμενων αιώνων.

Χειροποίητα κοσµήµατα, κεραµικά, ξυλόγλυπτα, κρασί και µέλι, κουµ κουάτ, παρθένο ελαιόλαδο, πράσινο σαπούνι, πεντανόστιμα αλλαντικά και τσιτσιμπύρες είναι κάποια από τα παραδοσιακά προϊόντα που θα βρείτε σε αφθονία και σε καλές τιµές.

Κουμ κουάτ
Το κουμ – κουάτ, είναι μια ποικιλία μικρού κινέζικου πορτοκαλιού. Το έφερε στην Κέρκυρα ο Άγγλος ταξιδευτής Μέρλιν το 1924. Το γόνιμο έδαφος του νησιού, το άφθονο τρεχούμενο νερό και το ήπιο κλίμα του δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια του ευαίσθητου αυτού εσπεριδοειδές. Έτσι, πολύ γρήγορα διαδόθηκε η καλλιέργειά του κυρίως στις περιοχές της βόρειας Κέρκυρας όπου οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξή του.

Πορτοκάλια Μέρλιν
Πρόκειται για μια ξεχωριστή ποικιλία πορτοκαλιών, την οποία έφερε στο νησί ο Άγγλο ταξιδευτής Μέρλιν – ο ίδιος που έφερε και το κουμ κουάτ – και γι’ αυτό πήρε και το όνομά του. Tα πορτοκάλια αυτά τα έφερε από την Αμερική και τα πρωτοκαλλιέργησε στο κτήμα του. Σιγά – σιγά η καλλιέργειά τους διαδόθηκε σε όλο το νησί αλλά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Με τυπικά μεσογειακά χαρακτηριστικά και βενετσιάνικες επιρροές, η κερκυραϊκή κουζίνα αναδεικνύει τις ξεχωριστές πολιτιστικές επιδράσεις που δέχτηκε το νησί.


Ήδη, από την εποχή των Βενετών, επιβλήθηκε η μονοκαλλιέργεια της ελιάς, με αποτέλεσμα το κερκυραϊκό τοπίο να χαρακτηρίζεται από απέραντους ελαιώνες.

Άφθονο λαδί λοιπόν και πολύ καλής ποιότητας κρασί, προερχόμενο από πλαγιές με ξερό έδαφος, συνθέτουν το καθημερινό τραπέζι.

Νόστιμα ψάρια από τα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου, ντόπια οπωροκηπευτικά και εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, υπόσχονται υπέροχες γαστρονομικές εμπειρίες.



Tags: Κέρκυρα