Γευτείτε προϊόντα της κυθηραϊκής παράδοσης
• Θυμαρίσιο μέλι Κυθήρων, που ξεχωρίζει στη γεύση, το άρωμα, το χρώμα.
• Φατουράδα, το γευστικότατο ηδύποτο του νησιού από αγνό τσίπουρο και κανελογαρύφαλα ή με άρωμα και γεύση από φρούτα όπως μανταρίνι, πορτοκάλι, βερίκοκο μετά από χρονοβόρα επεξεργασία της φλούδας ή του κουκουτσιού (λιαστές φατουράδες).
• Ροζέδες, παραδοσιακά γλυκά από θυμαρίσιο μέλι, αμύγδαλο, σιμιγδάλι, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, τα οποία διατηρούνται για πολλούς μήνες, χωρίς να χάσουν ίχνος από τη θεσπέσια γεύση τους.
• Παστιτσέτο, γλυκό με «αρχοντικές» καταβολές, που απαιτεί τα καλύτερα υλικά: άφθονη βανίλια, φρέσκο βούτυρο, μαρμελάδα κυδώνι.
• Ξεροτήγανα, με την τόσο λεπτεπίλεπτη κατασκευή τους που μοιάζουν με νούφαρα και με αγνά υλικά: λεπτό τραγανιστό φύλλο, θυμαρίσιο μέλι, σουσάμι και κανέλα.
• Πάστα μύλου, η πανδαισία των εραστών του αμύγδαλου με βάση του ψιλοαλεσμένο στο χειρόμυλο, εξ ου και η ονομασία, ξασπρισμένο αμύγδαλο. Το σωστά «μετρημένο» σιρόπι που δένει με το σώμα του, αναδεικνύει τα προσόντα του.
• Κούμαρα, γλυκό μεγέθους μπουκιάς, που μιλάει κατευθείαν στο στόμα και τα γευστικά σας αισθητήρια.
• Μπουτίνο, το «παντεσπάνι» των Κυθήρων. Παρασκευάζεται με φρέσκο γάλα, αγνό βούτυρο, χωριάτικα αυγά, σιμιγδάλι, ζάχαρη, σταφίδες, καβουρδισμένο αμύγδαλο και τριμμένη κανέλα. Δοκιμάστε το με παγωτό.
• Μελούνια, πολύ μικρά λαχταριστά μελωμένα γλυκά, φτιαγμένα από τα καλύτερα υλικά: θυμαρίσιο μέλι, αμύγδαλο, αλεύρι, αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η οινική ανάπτυξη στα Κύθηρα. Οι οινόφιλοι θα βρουν κάποιες δυνατότητες για οινοτουρισμό στα Κύθηρα και αρκετά εμφιαλωμένα κρασιά. Έτσι, κατά την παραμονή σας στο νησί, ένα πράγμα είναι σίγουρο: το καλό φαγητό και το κρασί θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο!