Ικαρία | Τοπικά προϊόντα

Κατά την παραμονή σας στην Ικαρία θα δοκιμάσετε τα τοπικά προϊόντα που παράγει το νησί, τα οποία φημίζονται για την άριστη ποιότητά τους και την αυθεντική τους γεύση. Στις ταβέρνες του νησιού θα γευθείτε τα ντόπια κρεατικά και τυριά.
Η εκτροφή γιδοπροβάτων είναι μια από τις κύριες ενασχολήσεις των κτηνοτρόφων. Στην Ικαρία υπάρχουν κι εκατοντάδες αγριοκάτσικα γνωστά σαν «ρασκά» τα οποία δίνουν νοστιμότατο             κρέας.
Από το κατσικίσιο γάλα παράγεται το ντόπιο τυρί «καθούρα», παραδοσιακό γνωστό από τον 17οαι., ωριμάζει σε άλμη με λευκό χρώμα και το οποίο αξίζει να δοκιμάσετε. Διακρίνεται για την αυθεντική           του        γεύση.
Τα δέντρα που καλλιεργούνται στο νησί είναι η ελιά, η καστανιά και η καρυδιά. Καθένα απ’ αυτά δίνει καρπούς άριστης ποιότητας. Θα το διαπιστώσετε δοκιμάζοντας το λάδι στα φαγητά και τις ελιές στις σαλάτες. Επίσης δοκιμάστε τα κάστανα και τα καρύδια. Το μέλι της Ικαρίας θεωρείται ένα από τα καλύτερα της χώρας μας. Ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητά του και τη μοναδική του γεύση. Το τοπικό μέλι παράγεται από το πευκόδεντρο και από διάφορες ποικιλίες αρωματικών φυτών.

Τα γλυκά κουταλιού έχουν ξεχωριστή θέση στις εγχώριες και ξένες αγορές. Με πιο γνωστό το τριαντάφυλλο της Ικαρίας με την ιδιαίτερη γεύση και την οσμή του τριαντάφυλλου.
Αξίζει να δοκιμάσετε το ντόπιο κρασί. Ο φημισμένος «Πράμνειος οίνος», το είδος του κρασιού που έπιναν οι ήρωες του Ομήρου, παράγεται στη Ικαρία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ραχών. Εκτός αυτού θα βρείτε ετικέτες μικρών καλλιεργητών με περιορισμένο αριθμό γιαλών αλλά και χύμα κρασί στις ταβέρνες και στα παντοπωλεία.



Tags: Ικαρία