Λακωνία | Τοπικά προϊόντα

Η ελαιοκαλλιέργεια είναι κυρίαρχη στην περιοχή ενώ τα παραγόμενα προϊόντα, ελιά και ελαιόλαδο, χαρακτηρίζονται για την ποιότητά τους. Ιδιαίτερα δυναμική εμφανίζεται η βιολογικά πιστοποιημένη ελαιοκαλλιέργεια με πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοτικό διαμέρισμα Κεφαλάς (Δήμος Θεραπνών, Νομός Λακωνίας) όπου το σύνολο των ελαιοκαλλιεργειών είναι βιολογικές.

Έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ) το ελαιόλαδο Κροκεών Λακωνίας και το ελαιόλαδο Πετρίνας (Δ. Σμύνους), ενώ το ελαιόλαδο που παράγεται σε όλο τον Ν. Λακωνίας έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Το χοιρινό κρέας σε όλες του τις μορφές ( γουρουνοπούλα, λουκάνικο, παστό ) είναι το πιάτο που εμφανίζεται στα μενού των περισσότερων εστιατορίων στον Νομό Λακωνίας. Αναζητήστε επίσης τα χειροποίητα ζυμαρικά, που συνοδεύονται από ντόπια μυζήθρα, και τα άγρια χόρτα ( αμυγδαλήθρες, αγριοσπάνακο, σγατζίκια κ.ά. ), που τρώγονται βραστά, τσιγαριστά ή σε πίτες. Ο καγιανάς ( αβγά τηγανισμένα με ντομάτα και τυρί ), τα λαλάγγια ( λωρίδες ζύμης διπλωμένες σαν σαλιγκάρι και τηγανισμένες ), το σύγκλινο ( χοιρινό παστό, που καπνίζεται και ύστερα βράζεται με πορτοκάλι ) και τα τσιγαρολάχανα ( αρωματικά άγρια χόρτα τσιγαρισμένα με κρεμμύδι, πελτέ, λάδι, αλάτι και πιπέρι ) είναι μερικά κλασικά τοπικά πιάτα.



Tags: Λακωνία