Λάρισα | Τοπικά προϊόντα

Η παραγωγή φέτας είναι μία ιδιαίτερα σημαντική παραγωγή όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την Ελλάδα συνολικά. Στην Ελασσόνα παράγεται το 17% του συνόλου της ετήσιας εγχώριας παραγωγής φέτας.

Τα προϊόντα που παράγονται επίσης -εκτός από φέτα και γαλοτύρι, κεφαλοτύρι και ξυνοτύρι- εξάγονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Φέτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επαρχία της Ελασσόνας δραστηριοποιούνται 20.000 κτηνοτρόφοι ενώ τα περισσότερα γιδοπρόβατα από τα 400 χιλιάδες περίπου που βόσκουν στην περιοχή του Ολύμπου και των Αντιχασίων, είναι ελευθέρας βοσκής.
Εκεί άλλωστε αποδίδεται και η ξεχωριστή ποιότητα του γάλακτος και του τυριού που εν συνεχεία παράγεται από αυτό.

Πίτες. Η Λάρισα όπως και όλη η περιοχή της Θεσσαλίας φημίζεται για τις πίτες με φύλλο. Υπάρχουν πολλά είδη πίτας όπως τυρόπιτα, πίτα με κιμά, κοτόπουλο, χορτόπιτα, μελιτζανόπιτα κ.α.

Ούζο, τσίπουρο, ρετσίνα. Το τσίπουρο και το ούζο που, παραδοσιακά, παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας φημίζονται, καθώς θεωρούνται από τα καλύτερης ποιότητας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα φημισμένα είναι το τσίπουρο, το ούζο καθώς και η ρετσίνα του Τυρνάβου, τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλες τις ταβέρνες και τα ουζερί της πόλης.



Tags: Λάρισα