Λασίθι | Τοπικά προϊόντα

Η φύση της Κρήτης διαθέτει μεγάλη  ποικιλία πρώτων υλών που η ανθρώπινη εμπειρία μεταμορφώνει σε μοναδικές γεύσεις οι οποίες συνδυάζονται με τις εποχές και το φυσικό περιβάλλον του νησιού σε μια εξαιρετική ενότητα. Τα εκλεκτά τυροκομικά, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, τα χορταρικά και τόσα άλλα προϊόντα των Κρητικών βουνών, αποτελούν τη βάση για το θαύμα της Κρητικής κουζίνας. Η Κρητική διατροφή αναγνωρίζεται σήμερα από την  διεθνή επιστημονική κοινότητα ως το πλέον αντιπροσωπευτικό και ποιοτικό παράδειγμα της ονομαζόμενης Μεσογειακής διατροφής, η οποία έχοντας ως βάση τα υπέροχα τοπικά προϊόντα όπως τα πρώιμα κηπευτικά, τα λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά και πολλά άλλα, σε συνδυασμό με την κυρίαρχη χρήση του ελαιόλαδου συντελεί στη μακροζωία και ευζωία.

Σήμερα το ελαιόλαδο που παράγεται στους απέραντους ελαιώνες του νησιού θεωρείται από τα υγιεινότερα του κόσμου εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στο νομό και θεωρούνται οι ιδανικότερες για την ανάπτυξη του εμπορίου.

Εκτός από το λάδι σημαντικό ρόλο στην κρητική κουζίνα έχουν τα εκλεκτά τοπικά κρητικά κρασιά. Η Κρήτη από τη Μινωική ήδη περίοδο αναδεικνύεται σε μια από τις πλέον σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές με εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από φημισμένες ποικιλίες οινοσταφύλων. Μοναδική εμπειρία είναι μια επίσκεψη σε εργαστήρια και χώρους όπου παράγονται τοπικά προϊόντα, ενώ επίσης λειτουργούν επισκέψιμα οινοποιεία που προσφέρουν ξενάγηση και γευστική δοκιμή. Στους περισσότερους οικισμούς, κατά την περίοδο που ακολουθεί τον τρύγο, δηλαδή τον  Οκτώβριο και Νοέμβριο, λειτουργούν τα  παραδοσιακά ρακοκάζανα όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία απόσταξης της ρακής.

Το οροπέδιο Λασιθίου (49 χλμ. Δ του Αγ. Νικολάου) είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας, με έκταση περίπου 50 τ. χλμ., και μια από τις πιο εύφορες πεδιάδες της χώρας. Σε υψόμετρο 817-850 μ., στο ΒΔ άκρο της Δίκτης, στο γόνιμο έδαφός του αναπτύσσονται πρώτης ποιότητας φρούτα και λαχανικά. Στην ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου, όπου έχει αναπτυχθεί σημαντικά και ο αγροτοτουρισμός με πολλά παραδοσιακά καταλύματα, βρίσκονται διάσπαρτα 16 χωριά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Τζερμιάδο.

ΞΥΓΑΛΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Σητειακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. Η γεύση του αλμυρή, η υφή του βουτυράτη, είναι ιδανικό για να το αλείψετε στο ψωμί η να συνοδεύσετε σαλάτες.



Tags: Λασίθι