Λήμνος | Τοπικά προϊόντα

Το νησί της Λήμνου φημίζεται για την ποιότητα των τοπικών προϊόντων του, πολλά από τα οποία παρασκευάζονται ακόμα και σήμερα με παραδοσιακό τρόπο.
Τα διάσημα φλωμάρια (χυλοπίτες), τα παξιμάδια, το θυμαρίσιο μέλι, τα φρεσκότατα ψάρια, τα θαλασσινά και το ντόπιο ούζο που παρασκευάζεται στα λακαριά, τα τοπικά παραδοσιακά αποστακτήρια του νησιού, είναι κάποια από αυτά.
Περίφημα επίσης είναι τα γαλακτοκομικά της προϊόντα όπως το καλαθάκι, ένα λευκό τυρί χαρακτηρισμένο και ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) που πήζει στα τυρβόλια, μικρά καλαθάκια πλεγμένα με βούρλα, αλλά και το μελίπαστο ή μελίχλωρο τυρί που παράγεται μόνο το καλοκαίρι.
Τα κρασιά της Λήμνου από ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού δίνουν εξαιρετικά κρασιά που ξεχωρίζουν για το λεπτό άρωμα και τη γεύση τους. Ιδιαίτερα η ποικιλία Μοσχάτου Αλεξανδρείας χαρίζει κρασιά χαρακτηρισμένα ως προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) και Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.) που βραβεύονται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και εκθέσεις.
Η κουζίνα του νησιού εκμεταλλεύεται πλήρως τα τοπικά προϊόντα και μαγεύει με την ευρηματικότητα και τις αυθεντικές της γεύσεις.



Tags: Λήμνος