Λέσβος | Τοπικά προϊόντα

Η Λέσβος φημίζεται και για τα παραδοσιακά προϊόντα της γης της, αλλά και της θάλασσας που την περιβάλλει. Πολλά τα είδη που μπορεί να ψωνίσει κανείς από το νησί και αφορούν είτε σε γαστρονομικές, είτε σε αισθητικές απολαύσεις. Λάδι, αρωματικά σαπούνια, γλυκά κουταλιού, Αγιασώτικος χαλβάς, ούζο, λαδοτύρι, αλίπαστα, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, υφαντά, παραδοσιακά ζυμαρικά, τοπικές μαρμελάδες, ντόπιο κρασί, καρύδια, μήλα, κεράσια, βότανα, μέλι, αντίκες, υφαντά είναι κάποια από τα είδη που μπορεί να αγοράσει κανείς είτε στην πόλη, είτε στα χωριά του νησιού.

Πάνω από έντεκα εκατομμύρια ελαιόδεντρα καλύπτουν την εύφορη γη της. Το λάδι είναι βιολογικό, ιδιαίτερο και παγκόσμια γνωστό. Καμωμένο με τον παραδοσιακό τρόπο συλλογής του καρπού και τη φροντίδα μικρών ντόπιων παραγωγών.


Τις ελιές θα τις βρείτε σε μεγάλη ποικιλία, άσπρες σπαστές, ρουπάδα, πράσινη τσακιστή, μισώριμη, φρέσκια, μαύρη, ζαρωμένη και αλατισμένη από το καλάθι, ξιδάτη με λεμόνι και αρωματικά και τόσες άλλες.
Τα τυριά. Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης, με άριστη ποιότητα και τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής και τεχνικής της τυροκομίας. Προϊόντα που τα προτιμούν στην Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο και με γεύσεις μεστές που σε πάνε πίσω, στα παλιά. Λαδοτύρι, φέτα, γραβιέρα, κασέρι.

Αλίπαστα
. Χαρακτηριστικό προϊόν του νησιού λόγω του κλίματος και της πολύ πλούσιας θάλασσάς μας. Σαρδέλες Καλλονής, κολιός, σκουμπρί, γαύρος, αντζούγια και λακέρδα. Γευτείτε τα με ένα καραφάκι ούζο και θα μας θυμηθείτε!
Το ούζο γεννήθηκε στη Λέσβο και η ιστορία του συνδέεται άμεσα με την ιστορία του νησιού και των κατοίκων του. Φτιαγμένο με μεράκι και κόπο από μικρές και μεγάλες ποτοποιίες, το ποτό της ψυχής, πίνεται πάντα με παρέα και πάντα με τη συνοδεία τοπικών θαλασσινών μεζέδων.
Το κρασί της Μήθυμνας ήταν θεσπέσιο και θεωρείται ότι ήταν το νέκταρ των Ολύμπιων Θεών. Σήμερα τα κρασιά στη Λέσβο είναι λίγα αλλά η ποιότητά τους εξακολουθεί να είναι άριστη και με φήμη που εξαπλώνεται παγκοσμίως.
Το θυμαρίσιο μέλι είναι γνωστό για τη γεύση και το άρωμά του. Η κατεργασία του γίνεται με τον παραδοσιακό βιολογικό τρόπο, διατηρώντας έτσι την ποιότητά του αλλά και τη φήμη του.

Κεραμικά

Η Λέσβος, έχει επίσης μεγάλη παράδοση στα κεραμικά, στα αγγεία και στα εργόχειρα. Μία βόλτα στα σοκάκια της Αγιάσου ή του Μανταμάδου, θα σας πείσει πως το νησί δεν αποτελεί άδικα ένα από τα κέντρα της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής.

                            

Ξυλόγλυπτα - Αγιογραφίες

Το ξύλο της ελιάς, της καστανιάς και της καρυδιάς, μεταμορφώνεται στα χέρια των έμπειρων τεχνιτών της Λέσβου, σε υπέροχα έπιπλα ή αγιογραφίες.

Παραδοσιακές συνταγές Γυναικείων Συνεταιρισμών

Οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί δραστηριοποιούνται σε πολλές περιοχές του νησιού και πέρα από τα μοναδικά εργόχειρα, αξιοποιούν την τέχνη τους και στις τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Γλυκά του κουταλιού, κάστανα, παστέλια, πίτες, μαρμελάδες, λικέρ, είναι μερικές μόνο από τις "σπεσιαλιτέ" τους, που μπορεί να βρει κανείς εύκολα.


Tags: Λέσβος