Πρέβεζα | Τοπικά προϊόντα

Στην Πρέβεζα θα βρείτε παραδοσιακά εδέσματα, όπως πίτες, ζυμαρικά και γλυκά, ψάρια και θαλασσινά από τον Aμβρακικό κόλπο όπως την πασίγνωστη ελληνική γαρίδα γάμπαρι που βγαίνει εκεί,γαλοκτομικά προϊόντα, πολλά ποτά και ηδύποτα και πολλά αρωματικά φυτά.

Στην Πρέβεζα παρασκευάζεται το τοπικό αναψυκτικό κρανάδα από το χυμό φρούτων της κρανιάς (cornus mas). Πρόκειται για έναν χυμό δροσιστικό, υπόξινο, με αντιπυρετικές ιδιότητες. Οι ώριμοι καρποί του δέντρου συλλέγονται κατά τον Αύγουστο -  Σεπτέμβριο και βράζονται με ελάχιστο νερό. Ο παχύρευστος χυμός που παράγεται, τοποθετείται σε γυάλινα μπουκάλια, κλείνεται πολύ καλά και διατηρείται όλο το χρόνο.

Αυγοτάραχο Πρεβέζης

Ο Αμβρακικός είναι μια κλειστή θάλασσα στα δυτικά της Ελλάδας.Ο υγρότοπος του Αμβρακικού είναι από τους σημαντικότερους υγρότοπους της χώρας μας.Στο βόρειο τμήμα του σχηματίζονται οι λιμνοθάλασσες Λαζαρού – Τσουκαλιό, Ροδιά, μάζωμα και ο όρμος της Κόπραινας. Στη λιμνοθάλασσα Λαζαρού υπάρχει ποικιλία ψαριών όπως την Τσιπούρα, την Γλώσσα, το Λαβράκι, τον Γοβιό και το κυριότερο ψάρι τον Κέφαλο.Το θυληκό του ψαριού Κέφαλος, την λεγόμενη Μπάφα (της οποίας τα αυγά αλατισμένα και αποξηραμένα τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το αυγοτάραχο, ένα έδεσμα πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεϊνες και Ω3-λιπαρα.) Το αυγοτάραχο Αμβρακικού έχει υπέροχη γεύση.



Tags: Πρέβεζα