Σάμος | Τοπικά προϊόντα

Η Σάμος έχει πολλά καλά και γνωστά προϊόντα, κυρίως της εύφορης γης της. Το πιο γνωστό προϊόν της Σαμιώτικης γης και από τα πιο αναγνωρίσιμα διεθνώς είναι το κρασί της. Το Σαμιώτικο κρασί είναι ο καλύτερος διαφημιστής της ελληνικής οινοποιίας στην Ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, ακόμα και στην πιο εκλεπτυσμένου γούστου γαλλική όπου, παρόλη την τεράστια εσωτερική παραγωγή, κατέχει αξιοζήλευτη θέση και θα είχε ακόμα καλύτερη, αν η παραγωγή της Σάμου επαρκούσε για να καλύψει την πολύ μεγάλη ζήτηση του εξαιρετικού αυτού προϊόντος.

Η ιστορία του κρασιού στην Σάμο χάνεται στα βάθη της τοπικής Μυθολογίας, τότε που το νησί το διαφέντευε ο ήρωας της Αργοναυτικής Εκστρατείας Αγγαίος. Κατά τους ιστορικούς χρόνους οι αναφορές στο Σαμιώτικο κρασί πληθαίνουν και χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα που συναντάμε στον Ιπποκράτη, τον Γαληνό, τον Θεόφραστο και πολλούς ακόμα συγγραφείς της αρχαιότητας. Είναι πλέον αποδεδειγμένο από την επιστημονική έρευνα ότι το διατηρημένο πλοίο που βρέθηκε ναυαγισμένο στην Κυρήνεια της Κύπρου μετέφερε κρασί από την Σάμο προς τα εμπορικά λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου στα μέσα της 1ης π.Χ. χιλιετίας. Το ίδιο προϊόν υποχρεώνει την Γαλλία και τις άλλες εμπορικές δυνάμεις της Ευρώπης να ιδρύσουν προξενεία στο νησί κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας. Πολλοί περιηγητές της προεπαναστατικής εποχής αναφέρονται στο κρασί της και παραθέτουν πολλά στοιχεία για την παραγωγή του. Στα τέλη του 19ου αιώνα τα επώνυμα πλέον κρασιά της κατακλύζουν τις αγορές της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης με αποκορύφωμα το προνόμιο που παραχώρησε η Δυτική Καθολική Εκκλησία στην Σάμο για την παρασκευή οίνου για την Θεία Ευχαριστία, προνόμιο που διατηρεί μέχρι σήμερα το νησί και εξακολουθεί να στέλνει στην Ρώμη το κρασί της με το πιστοποιητικό της τοπικής καθολικής αποστολής. Επίσης, πάρα πολλά είναι τα βραβεία και οι διακρίσεις που έχουν κερδίσει όλα τα σαμιώτικά κρασιά διεθνώς.

Ένα άλλο θαυμάσιο προϊόν της Σάμου είναι το μέλι της που οργανωμένα παράγεται από 200 περίπου παραγωγούς με χιλιάδες κυψέλες με παραγωγή που κυμαίνεται γύρω στους 100 τόνους ετησίως, με κυριότερο κέντρο παραγωγής τον Πύργο. Οι μέλισσες τρυγούν τα άνθη από πολλά άγρια, αλλά και παραγωγικά δέντρα και φυτά της υπαίθρου του νησιού, όπως θυμάρι, τσάι του βουνού, πεύκο, έλατο, καστανιά, δενδρολίβανο, αγριολεβάντα, αλλά και ροδακινιά, κερασιά, μηλιά, λεμονιά, αμυγδαλιά. Εκτός από το αγνό και νοστιμότατο μυρωδάτο μέλι οι μελισσοκόμοι παράγουν και γύρη, πρώτη ύλη για την βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων, όπως και βασιλικό πολτό με τις θαυματουργές ιδιότητες που προστατεύει και θεραπεύει από διάφορες αρρώστιες.

Και ο κατάλογος των γνήσιων και καλών προϊόντων της Σάμου δεν έχει τελειωμό. Άλλα σημαντικά προϊόντα είναι το ούζο, καλά γαλακτοκομικά, ελιές και λάδι, εσπεριδοειδή και φυσικά τα παραδοσιακά προϊόντα των πανάρχαιων τεχνών της ναυπηγικής και της αγγειοπλαστικής που μετρούν χιλιάδες χρόνια καλλιέργειας και ανάπτυξης εδώ.



Tags: Σάμος