Θάσος | Τοπικά προϊόντα

Λάδι και Ελιές

Η Θάσος είναι γεμάτη από ελαιώνες και η παραγωγή του λαδιού είναι μια από τις βασικές ασχολίες των κατοίκων της περιοχής.

Μέλι

Ιδιαίτερα ανεπτυγμένη είναι η μελισσοκομία στο νησί της Θάσου. Το μελιτοφόρο υγρό του πεύκου και τα άνθη της κουμαριάς, μυρτιάς, λυγαριάς και καστανιάς, αποτελούν πλούσια τροφή για τις μέλισσες οι οποίες συλλέγουν το νέκταρ των λουλουδιών τους καθώς και άλλους φυσικούς χυμούς και εκκρίσεις.

Γλυκά

Τα γλυκά του κουταλιού της Θάσου αποκτούν ξεχωριστή γεύση καθώς το μυστικό τους βρίσκεται στο ότι είναι φτιαγμένα με παραδοσιακό, εξαιρετικής ποιότητας μέλι Θάσου, που παράγεται από τοπικούς μελισσοκόμους. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το καρυδάκι. Παρασκευάζεται από καρύδια, που μαζεύονται αρκετά νωρίς την άνοιξη πριν αποκτήσουν σκληρό περίβλημα και με ειδική επεξεργασία μετατρέπονται σε ένα ξεχωριστό πολύ νόστιμο και θρεπτικό γλυκό. Άλλα γλυκά του κουταλιού είναι το σύκο, το κολοκύθι, το πορτοκάλι, το τριαντάφυλλο και το κυδώνι.

Κρασί

Η χρυσή εποχή του Θάσιου οίνου ορίζεται κυρίως στην ελληνιστική και κλασική εποχή. Έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού. Μετά την αντικατάσταση των αμπελιών από τα ελαιόδεντρα η παραγωγή του κρασιού μειώθηκε σημαντικά.

Τσίπουρο

Το τσίπουρο της Θάσου είναι εξαιρετικό. Μετά τον τρύγο και περί το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου τα «ρακοκάζανα» δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς για την παραγωγή του τσίπουρου. Πρόκειται για μεγάλα καζάνια όπου γίνεται η παραγωγή του ντόπιου τσίπουρου από σταφύλια. Είναι μια παραλλαγή της ρακής αλλά οι ντόπιοι προσθέτουν και αρώματα από γλυκάνισο και διάφορα φρούτα που προσδίδουν μια πιο ήπια και φρουτώδη γεύση στο ντόπιο τσίπουρο.

Θαλασσινά

Ψάρια υπάρχουν στο νησί άφθονα και μπορείτε να τα απολαύσετε σε κάθε μαγειρική εκδοχή τους. Ένα είναι σίγουρο. Ότι θα τα γευτείτε πάντοτε φρέσκα. Η ποικιλία είναι μεγάλη, από την ταπεινή αθερίνα, τη σαρδέλα και το γαύρο, μέχρι τα μεγαλύτερα μουρμούρια, λαυράκια, σπάρους, λιθρίνια, τσιπούρες, φαγκρόπουλα, κέφαλους, σκαθάρια, συναγρίδες, καμπανάδες, σαργούς, γλώσες, μαγιάτικα και την πιο νόστιμη γαρίδα σ’ όλο το κόσμο. Αν βρεθείτε στους απόμερους κολπίσκους της νότιας Θάσου, θα έχετε την ευκαιρία στα απομακρυσμένα ταβερνάκια τους, να γίνετε μάρτυρες συναρπαστικών σκηνών, όπου οι ίδιοι οι ψαράδες και οι βουτηχτές βγάζουν εκείνη τη στιγμή τα ψάρια τους κατευθείαν από τη θάλασσα.

Γαλακτοκομικά

Ονομαστή και με προστατευμένη ονομασία προέλευσης είναι η φέτα Θάσου που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα αλλά και το παραδοσιακό κασέρι Θάσου. Από ντόπιους παραγωγούς επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε μυζήθρα και ανθόγαλο, που διατηρούν τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους αφού παράγονται από το γάλα που προσφέρουν τα πρόβατα και τα κατσικάκια που βόσκουν αμέριμνα στις εκτάσεις πλούσιας βλάστησης του νησιού.

 

Μάρμαρο Θάσου

Το θασίτικο μάρμαρο, γνωστό για την λευκότητα και την στιλπνότητά του, λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε κατά την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας για την ανέγερση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Η εξαιρετική λευκότητα του Θασίτικου μαρμάρου, η απουσία προσμίξεων με άλλα πετρώματα, η ιδιότητά του να μην απορροφά την θερμότητα, καθώς και η χαμηλή περιεκτικότητα του σε κρυστάλλους, το καθιστούν από την αρχαιότητα ακόμη, περιζήτητο, σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ο επισκέπτης στην περιοχή της Αλυκής Θάσου, μπορεί να θαυμάσει το Αρχαίο λατομείο της Αλυκής, το οποίο αποτελεί και προστατευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού περιοχή.


Tags: Θάσος