Ζάκυνθος | Τοπικά προϊόντα

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Όλη η ποσότητα ελαιολάδου παράγεται τοπικά, καθώς σχεδόν όλοι οι χωρικοί έχουν δικά τους ελαιόδενδρα. Στα ελαιοτριβεία του νησιού το λάδι παράγεται με τον παλιό φυσικό τρόπο που πιστοποιεί την ποιότητα του παρεχόμενου προϊόντος. Υπάρχουν πολλοί ελαιοπαραγωγοί αλλά και καταστήματα τροφίμων από τα οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί το γνήσιο ζακυνθινό λάδι.

 

ΚΡΑΣΙ

Υπάρχουν πολλά τοπικά κρασιά. Στο νησί υπάρχουν  πολλοί επαγγελματίες παραγωγοί κρασιού που εμφιαλώνουν και διαθέτουν το κρασί στην τοπική αγορά αλλά και σε άλλες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα περισσότερα όμως, παράγονται από ντόπιους κατοίκους από τα δικά τους αμπέλια.

 

ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Οι Ζακυνθινές σταφίδες αποξηραίνονται φυσικά στον ήλιο και αυτή τη διαδικασία μπορείτε να τη δείτε όσοι επισκεφτείτε το νησί τον Αύγουστο.

 

ΤΥΡΙ

Η Ζάκυνθος φημίζεται για το μοναδικό λαδοτύρι το οποίο παράγει. Παράγεται από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα και διατηρείται σε ελαιόλαδο. Έχει μια ιδιαίτερα έντονη, αλμυρή γεύση.

 

ΜΑΝΤΟΛΑΤΟ

Το μαντολάτο είναι ένα τοπικό γλύκισμα που παρασκευάζεται από ασπράδια αυγών, αμύγδαλα, ζάχαρη και μέλι και καταναλώνεται συχνά κατά την περίοδο του καρναβαλιού.

 

ΦΥΤΟΥΡΑ

Η φυτούρα είναι ένα τοπικό γλυκό που πωλείται σε πάγκους στους δρόμους και κατά τη διάρκεια των πανηγυριών. Παράγεται από σιμιγδάλι, τηγανίζεται και σερβίρεται πασπαλισμένο με ζάχαρη και κανέλα.

 

ΠΑΣΤΕΛΙ

Είναι ένα τοπικό γλυκό που παρασκευάζεται από σουσάμι, αμύγδαλα και μέλι και μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα ή σε πάγκους στους δρόμους του νησιού και σε πανηγύρια.

 

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΕΙΔΗ

Η Ζάκυνθος έχει πολλά εργαστήρια κεραμικής όπου καλλιτέχνες παράγουν χειροποίητα είδη κεραμεικής. Μερικά εργαστήρια δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν τη διαδικασία ή ακόμη και να δημιουργήσουν τα δικά τους κομμάτια.



Tags: Ζάκυνθος