Με τα μάτια της Ιωάννας

 

·         Άνω Γατζέα Πηλίου: προορισμός ηρεμίας & ανανέωσης

Με διάθεση να ξετρυπώσουμε τις κρυφές χάρες του μαγικού βουνού των Κενταύρων, ανακαλύψαμε την Άνω Γατζέα, ένα γραφικό χωριό πλημμυρισμένο από ελαιόδεντρα και με τη «ματιά» του ανοιχτή στα γαλήνια νερά του Παγασητικού. Περπατήσαμε σε μαγευτικά πεζοπορικά μονοπάτια, επισκεφθήκαμε ένα αγρόκτημα και μαζέψαμε με το καλάθι μας τα προϊόντα του και απολαύσαμε μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις. Το πιο ωραίο από όλα, όμως, ήταν η διαμονή όλης της παρέας σε ένα ονειρεμένο πετρόχτιστο αρχοντικό - ξενώνα. Σαν να πηγαίναμε στο εξοχικό μας στο χωριό…

Κείμενο - Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου

Καμιά φορά τα ξαφνικά και αναπάντεχα είναι και τα πιο ωραία! Έτσι, γρήγορα αποφασίστηκε αυτό ταξίδι στο Πήλιο, από τη φίλη μου τη Μελίνα, σε ένα άγνωστο σε μένα χωριό του Πηλίου, που το ήξερα μόνο από το Σταθμό του, καθώς εδώ κάνει στάση το γραφικό τρενάκι του Πηλίου, ο «Μουτζούρης», που χρόνια τώρα διασχίζει τη μαγική διαδρομή από τις Μηλιές ως τα Λεχώνια και το αντίθετο…

Φθάσαμε βράδυ στο Βόλο και, φυσικά, για να «τιμήσουμε» τον τόπο, σταματήσαμε για λίγη ξεκούραση και γευστική απόλαυση (μάλλον ξεσάλωμα…) στο παραδοσιακό μεζεδοπωλείο «Το Φιλαράκι». Δεν ξέραμε τι να πρωτοδοκιμάσουμε… Οι μεζέδες διαδέχονταν ο ένας τον άλλον και τα τσίπουρα επίσης… Μετά από το μικρό, αλλά άκρως απολαυστικό αυτό διάλειμμα, συνεχίσαμε τη διαδρομή μας για την Άνω Γατζέα. Ακόμα δεν είχαμε δει τίποτα…

       

Η μεγάλη έκπληξη μάς περίμενε εκεί και άκουγε στο όνομα «Amanti». Ένα φανταστικό πετρόχτιστο, διώροφο, αναπαλαιωμένο αρχοντικό που είχε μεταμορφωθεί σε ιδιαίτερα καλαίσθητο ξενώνα και μπορεί να φιλοξενήσει έως δέκα άτομα. Έτσι, το νοικιάζεις ολόκληρο με την παρέα σου και έχεις ένα σπίτι στο χωριό δικό σου (έστω και για λίγες μέρες μόνο…). Το ζεστό καθιστικό με το τζάκι και την πλήρως  οργανωμένη κουζίνα, τα αναμμένα κεριά παντού, το ονειρεμένο δωμάτιο με τον «ουρανό» και τις κατάλευκες κουρτίνες… η υπέροχη θέα από το χαγιάτι και το μπαλκόνι του, το πλούσιο παραδοσιακό πρωινό που απολαύσαμε το πρωί ήταν ό,τι καλύτερο για να νιώσουμε όλοι ότι είμαστε στο σωστό μέρος για να χαλαρώσουμε, να ανανεωθούμε και να πάρουμε δυνάμεις (που τις έχουμε πολύ ανάγκη…). Η Αμαλία και η Αντιγόνη, οι δύο φιλόξενες ιδιοκτήτριες του ξενώνα, είχαν φροντίσει και για την παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε όλα να είναι τέλεια!

Ανακαλύπτοντας το χωριό…

Η  Άνω Γατζέα δεν είναι τόσο γνωστή στους ταξιδευτές, όμως έχει τις δικές χάρες... Απέχει μόλις 16 χλμ. από το Βόλο και είναι «γειτονοπούλα» με τη Βυζίτσα, τις Μηλιές και τις Πινακάτες, τρία πανέμορφα χωριά του Πηλίου.  Απέραντοι ελαιώνες γλιστρούν νωχελικά από εδώ ψηλά (100 μ. υψόμετρο) ως τη θάλασσα του Παγασητικού, που η θέα του και μόνο σε γαληνεύει. Η εκκλησία του χωριού, δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο με τη μεγάλη αυλή, τα πέτρινα σπίτια της, άλλα απλοϊκά κι άλλα αρχοντόσπιτα, με ολάνθιστες αυλές, οι μυρωδιές από τα αναμμένα τζάκια αλλά και από το νοτισμένο από τη βροχή χώμα… σε χαλαρώνουν καθώς κάνεις τις βόλτες σου στο χωριό. Μελετώντας την ιστορία του, μαθαίνουμε πολλά κι ενδιαφέροντα… Ο πολύβουος σιδηροδρομικός σταθμός της υπήρξε άλλοτε διαμετακομιστικό κέντρο για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής και έσφυζε από ζωή. Εδώ βρίσκονταν παντοπωλεία, καφενεία, ένας φούρνος και ένα ραφτάδικο. Σήμερα, ζωντανεύει μονάχα λίγες ημέρες του χρόνου, χάρη στο γραφικό τρενάκι του Πηλίου που κάνει εδώ μια στάση για 15’, τα Σαββατοκύριακα από Απρίλιο έως Οκτώβριο και για 40 μέρες περίπου τα καλοκαίρια. Στο σταθμό, στο παραδοσιακό καφενείο του Γιώργου, θα πιούμε το καφεδάκι μας ή θα δοκιμάσουμε τους πεντανόστιμους κεφτέδες με την κόκκινη σάλτσα και παττατούλες τηγανητές.

       

 

Στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού και το παλιό παντοπωλείο

Δίπλα στο καφενείο βρίσκεται το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Ελιάς και Λαδιού, που αναμφίβολα θα επισκεφθούμε, για να μάθουμε πολλά γύρω από την ιστορία του λαδιού στην περιοχή, να δούμε τα εργαλεία και τους αποθηκευτικούς χώρους που χρησιμοποιούσαν στα παλιά χρόνια και να μεταφερθούμε νοερά σε εκείνες τις εποχές… Εδώ θα βρούμε και μια σειρά από φυσικά αρωματικά σαπούνια, που μπορούμε να αγοράσουμε.

Από την άλλη μεριά του καφενείου βρίσκεται το παλιό παντοπωλείο της οικογένειας Παπαδόπουλου. Είχαμε την τύχη να μπούμε στο χώρο του, που ήταν γεμάτος παλιά εμπορεύματα, χρώματα και αναμνήσεις μιας ζωής…

(Πληροφορίες για το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού: τηλ.: 24230-22009, www.mouseioelias.wordpress.com )

 

Με αφετηρία το σταθμό της Άνω Γατζέας…

 

Από το σιδηροδρομικό σταθμό της Άνω Γατζέας μπορούμε να κάνουμε όμορφες πεζοπορικές διαδρομές, ακολουθώντας για κάποιο διάστημα τις γραμμές του τρένου. Η διαδρομή προς τα Λεχώνια πάνω στις γραμμές οδηγεί στην περίφημη γέφυρα του Ντε Κίρικο, ενώ η διαδρομή προς τις Μηλιές μας φέρνει σε επαφή με την πλούσια βιοποικιλότητα του βουνού των Κενταύρων, τα αρωματικά βότανα, τα πλατάνια, τις καστανιές και τα ελαιόδεντρα, αλλά και τα απίθανα αγριολούλουδα που στολίζουν τη γη…

       

Από το σταθμό ξεκινάει ένα κατηφορικό μονοπάτι που καταλήγει στην εκκλησία και το σχολείο του χωριού. Παρατηρούμε ότι πλατεία δεν υπάρχει στην  Άνω Γατζέα. Το σημείο συνάντησης ήταν από παλιά ο σταθμός της. Στην Άνω, αλλά και στην Κάτω Γατζέα  φιλοξενούνταν οι χειμερινές κατοικίες των κατοίκων του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, οι οποίοι τα καλοκαίρια ανέβαιναν στο «Χωριό», όπως λέγεται εδώ ο Αη Γιώργης. Στην πραγματικότητα, στη Γατζέα βρίσκονταν οι ελαιώνες των κατοίκων του Αγίου Γεωργίου. Στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ξεκίνησε η οικονομική άνθηση στην περιοχή, οι καλύβες μεταμορφώθηκαν σε χειμερινές κατοικίες.

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου. Στις αρχές του 17ου αιώνα δημιουργήθηκαν οι πρώτοι οργανωμένοι ελαιώνες και αρχές του 20ού αιώνα η περιοχή άρχισε να ακμάζει. Ενδεικτικό είναι ότι τη δεκαετία του ΄30 ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας ήταν το χωριό των εκατομμυριούχων! Αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της εποχής είναι τα εντυπωσιακά αρχοντικά που βλέπουμε στην περιοχή. Κάποια από αυτά ανήκαν σε Αιγυπτιώτες. Σήμερα, το χωριό παίρνει ζωή τα καλοκαίρια.

Η Κάτω Γατζέα είναι το επίνειο της Άνω Γατζέας. Είναι γνωστή για τα οργανωμένα κάμπινγκ της και το μικρό, γαλήνιο λιμανάκι της πλαισιώνεται από ταβερνάκια που σερβίρουν ντόπιο τσίπουρο και παραδοσιακούς μεζέδες πλάι στο κύμα.

 

Πεζοπορίες και mountain bike στα δάση του Πηλίου…

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας αλλά και του mountain bike υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών, που κινούνται σε μαγευτικές διαδρομές και παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια που χρησιμοποιούσαν άλλοτε οι κάτοικοι των χωριών για να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο, αλλά και να προσεγγίζουν σημεία που τους εξυπηρετούσαν στη δουλειά τους ή τις ανάγκες του σπιτιού. Ένα νέος άνθρωπος, γεμάτος ενέργεια και αγάπη για τη φύση και τις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, ο Αλέξανδρος Πετρούτσος, βρίσκεται εδώ, στη βάση του στην Κάτω Γατζέα, και είναι στη διάθεσή σας για να οργανώσετε μαζί τις δραστηριότητές σας στη φύση και να γνωρίσετε τις κρυμμένες ομορφιές του Πηλίου, με τα πόδια, με ποδήλατο ή στην πλάτη ενός αλόγου…

(Montis Ordo: Κάτω Γατζέα Πηλίου, τηλ.: 6977 955298, 24230-23226, www.montisordo.com )

Στην ξεχωριστή Βυζίτσα για γλυκό του κουταλιού…

Μια όμορφη διαδρομή με το αυτοκίνητο θα μας φέρει σε λίγη ώρα στην ξεχωριστή Βυζίτσα, τον παραδοσιακό οικισμό με τα εντυπωσιακά αρχοντικά και την όμορφη πλατεία με τα ταβερνάκια κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, που στρώνουν χρυσοκόκκινο χαλί αυτή την εποχή. Εδώ βρίσκεται και μια πέτρινη πηγή με κρυστάλλινο νερό. Μια βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού θα μας αποκαλύψει τις όμορφες γωνιές του. Αξίζει, ωστόσο, μια στάση για γλυκό του κουταλιού στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Βυζίτσας «Εσπερίδες», δίπλα στην εκκλησία του χωριού, για να δοκιμάσουμε και να αγοράσουμε λαχταριστά γλυκά του κουταλιού (κάστανο, καρυδάκι, φιρίκι, βύσσινο, βαρόμουρο κ.ά.), σπιτικές μαρμελάδες, πετιμέζι φυρικιού, κουλουράκια, πίτες, κρίταμα σε βάζα, αρωματικά φυτά, σάλτσα τομάτας, ελιές, ελαιόλαδο και χειροποίητα ζυμαρικά. Από τους πωλητές στο υπαίθριο κιόσκι, μπροστά από την εκκλησία, θα αγοράσουμε μέλι, κάστανα και, φυσικά, τα φημισμένα μήλα Ζαγοράς, γνωστά ως «Ζαγορίν», προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), που θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο!.

(«Εσπερίδες»: τηλ.: 24230-86838, e-mail: esperidesvisitsa2011@gmail.com)

       

Με το καλαθάκι μας στην «Πήλια Γη»…

Το αγρόκτημα «Πήλια Γη», στα Καλά Νερά του Πηλίου, είναι μια πρότυπη μονάδα παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης και διάθεσης πιστοποιημένων βιολογικών αγροτικών προϊόντων, που λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2009. Για μας ήταν μια αλλιώτικη εμπειρία, αφού πήραμε τα ψάθινα καλαθάκια μας για να μαζέψουμε μόνοι τα βιολογικά λαχανικά μας από το μποστάνι! Ο ιδιοκτήτης του, ο Κώστας Γραμμένος, μας ξενάγησε στο κτήμα του και μας μίλησε με ενθουσιασμό για τα σχέδια και τα οράματά του. Η γλυκύτατη μητέρα του ασχολείται με το αγρόκτημα και γνωρίζει καλά τις  παραδοσιακές συνταγές του τόπου, που φτιάχνονται ακόμη πιο νόστιμα με τα αγνά προϊόντα της «Πήλιας Γης». Στο κτήμα λειτουργεί παρασκευαστήριο-τυποποιητήριο αγροτικών προϊόντων, καθώς και πρατήριο διάθεσης φρέσκων βιολογικών προϊόντων. Σήμερα, η «Πήλια Γη» καλλιεργεί 10.000 τ.μ. βιολογικών λαχανικών και 70.000 τ.μ. βιολογικών ελαιών.

(«Πήλια Γη»: τηλ.: 6973 481855)

 

Γεύση από Πήλιο…

Στα γραφικά ταβερνάκια του Πηλίου θα δοκιμάσουμε παραδοσιακό σπετζοφάι, κρίταμα και τσιτσίραβλα, φτεροκεφτέδες, τσουκνιδόπιτα, τραχανά, φασολάδα καυτερή, κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια κ.ά. Φυσικά, στα ουζερί του Βόλου θα απολαύσουμε μεγάλη ποικιλία μεζέδων με θαλασσινά, που θα συνοδεύσουν το τσίπουρο ή το κρασί μας… Στη γραφική ταβέρνα του χωριού Άνω Γατζέα «Το Αγγελικόν», με το μεγάλο τζάκι, θα απολαύσουμε μοναδικές πηλειορίτικες γεύσεις, φτιαγμένες με μεράκι, όπως μπουμπάρι, κρεμμυδοκεφτέδες, σπετζοφάι, μελόφετα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, συκωτάκια λαδορίγανη, γουρουνόπουλο ψητό, αρνάκι στο φούρνο και πολλά άλλα… Για σπέσιαλ γλυκά θα κατεβούμε στην παραλιακή Κάτω Γατζέα για να απολαύσουμε λαχταριστά γλυκίσματα στο ζαχαροπλαστείο «Γιαλοπαρμένο», στον παραλιακό δρόμο.

Το Πήλιο είναι μοναδικό κάθε εποχή του χρόνου. Αξίζει να το ανακαλύψουμε και να ζήσουμε κοντά του αξέχαστες στιγμές, που θα συντροφεύουν για καιρό το νου και την καρδιά μας…

       

INFO

Πώς θα πάτε:

Με το αυτοκίνητό σας από την Αθήνα ως το Βόλο θα διανύσετε 320 χλμ. Από εκεί θα κινηθείτε ΝΔ. με κατεύθυνση προς τα χωριά του Παγασητικού. Πολύ σύντομα θα φθάσετε στην Κάτω Γατζέα και από εκεί στην Άνω Γατζέα, ακλουθώντας τις πινακίδες σήμανσης. Βόλος - Άνω Γατζέα: 16 χλμ.

Πού θα μείνετε:

 «Villa Amanti» (Άνω Γατζέα): τηλ.: 6944 446010. Πανέμορφος παραδοσιακός ξενώνας, ιδανικός για να τον κλείσετε ολόκληρο με την παρέα ή την οικογένειά σας και να βιώσετε μοναδικές στιγμές. Διαθέτει 4 υπνοδωμάτια, τρία μπάνια, μεγάλο καθιστικό με τζάκι και πλήρως οργανωμένη κουζίνα, χαγιάτι με απίστευτη θέα, αυλή με παραδοσιακό ξυλόφουρνο και ασφαλή παιδική χαρά στον κάτω κήπο. Η καλύτερη επιλογή για διαμονή στο Πήλιο, για να ανακαλύψετε τις τόσες ομορφιές του…

Πού θα φάτε:

Άνω Γατζέα: «Το Αγγελικόν» (τηλ.: 6936 702488).

Σταθμός Άνω Γατζέας: στο παραδοσιακό καφενείο του Γιώργου στο σταθμό.

Βόλος: Μεζεδοπωλείο «Το Φιλαράκι» (τηλ.: 6950-670794), στη Νέα Ιωνία.

Στη Βυζίτσα: «Γιωργάρας» (τηλ.: 24230-86150), «Μπαλκονάκι» (τηλ.: 24230-86321).

Τσαγκαράδα: «Αλέκα» (τηλ.: 24260-49380).

Για γλυκό: Ζαχαροπλαστείο «Γιαλοπαρμένο» (τηλ.: 24230-23286), στην Κάτω Γατζέα.



Tags: Με τα Μάτια της Ιωάννας, ΑΝΩ ΓΑΤΖΕΑ, ΠΗΛΙΟ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΑΝΟΙΞΗ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Που θα μείνετε…
Που θα διασκεδάσετε…