Λαύκος

Στις δασωμένες πλαγιές του Ν. Πηλίου, του μαγικού βουνού των Κενταύρων, είναι φωλιασμένος ο Λαύκος, ένα από τα πιο γραφικά και πανέμορφα χωριά του. Βγείτε σεργιάνι στα πλακόστρωτα καλντερίμια του για να ανακαλύψετε τη γοητεία του, περπατήστε τα πεζοπορικά μονοπάτια του και χαλαρώστε στην απλόχωρη πλατεία του με τα αιωνόβια πλατάνια, απολαμβάνοντας παραδοσιακές πεντανόστιμες γεύσεις, φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι! 

Κείμενο - Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου

Το πρώτο μας ραντεβού με τον Λαύκο κλείστηκε πριν από δύο χρόνια και ομολογώ ότι κέρδισε την καρδιά μου, έτσι απλά, με την αυθεντική κι ανέπαφη από το «φλερτάρισμα» του χρόνου ομορφιά του. Σαν έρωτας απ’ τα παλιά που ξαναμπαίνει στη ζωή σου και την ομορφαίνει… ήρθε η στιγμή για τη δεύτερη συνάντησή μας, με αφορμή τη δημιουργία του ολοκαίνουργιου παραδοσιακού ξενώνα «Fyloma», σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 19ου αι. στα δρομάκια του. Αυτή τη φορά η έμφαση του ταξιδιού δόθηκε στις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου, που σίγουρα θα μου μείνουν αξέχαστες…

Σεργιάνι στη γοητεία του…

Σκαρφαλωμένος πάνω σε κατάφυτο λόφο, στις παρυφές του Ν. Πηλίου, σε υψόμετρο 310 μ. και τη «ματιά» του να αγναντεύει από θέση υπεροχής τα γαλήνια νερά του Παγασητικού κόλπου, ο Λαύκος είναι ένα χωριό - ζωγραφιά. Στο διάβα του χρόνου κατάφερε να διαφυλάξει σαν επτασφράγιστο μυστικό την πολιτιστική του κληρονομιά και να διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Την ιδιαίτερη γοητεία του Λαύκου την ξετρυπώνεις περπατώντας στα πλακόστρωτα καλντερίμια του με τα απλά πέτρινα σπίτια και τα επιβλητικά αρχοντικά με τις ολάνθιστες αυλές… Τη νιώθεις στο ζεστό καλημέρισμα των φιλόξενων ανθρώπων του…  Τη γεύεσαι καθώς δοκιμάζεις το φρεσκοψημένο καρβέλι στον παραδοσιακό φούρνο του που επιμένει (ευτυχώς!) να ψήνει με ξύλα μέχρι σήμερα, αλλά και στις πεντανόστιμες παραδοσιακές γεύσεις του στις ταβέρνες του χωριού, που είναι φτιαγμένες με αγνές πρώτες ύλες από τον τόπο, αλλά και με αγάπη και μεράκι από τους δημιουργούς τους…

     

Η γνωριμία μας με τον τόπο

Χτισμένος ψηλά, ανάμεσα στις κατάφυτες πλαγιές του Πηλίου που γλιστρούν απαλά ως τη Μηλίνα, ο Λαύκος αγκαλιάζει με μια ματιά την καταγάλανη θάλασσα του Παγασητικού κόλπου με την απέραντη γαλήνη και τα νησάκια του, όπως τον Αλατά και το Παλαιό Τρίκερι. Απέχει γύρω στα 54 χλμ. από το Βόλο. Η ζωή χτυπά σε τούτο το χωριό από το 15ο με 16ο αιώνα και ευτύχησε να γνωρίσει μεγάλη οικονομική άνθηση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης πυρπολήθηκε από τους Τούρκους, ωστόσο, υπήρξε από τα πρώτα χωριά που απελευθερώθηκαν από τον τούρκικο ζυγό. Σήμερα, μαζί με το Προμύρι και τη Μηλίνα, αποτελούν το Δήμο Σηπιάδος. Το χωριό αυτό που σήμερα αριθμεί 350 μόνιμους κατοίκους, άλλοτε έσφυζε από ζωή. Το έλεγαν «Μικρό Πολυτεχνείο», αφού ανθούσαν όλες οι τέχνες. Οι κάτοικοί του, φιλομαθείς και δραστήριοι, ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη γεωργία, αλλά και την παραγωγή μεταξιού και τη σπογγαλιεία. Αργότερα, προόδευσαν στα γράμματα και τις τέχνες με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τον γλύπτη Θανάση Φάμπα, έργα του οποίου μπορούμε να θαυμάσουμε στο Φάμπειο Μουσείο που φιλοξενείται στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, στο κέντρο του χωριού. Ο Λαύκος είναι ο τόπος καταγωγής και του διεθνούς φήμης κιθαρίστα Δημήτρη Φάμπα. Τα καλοκαίρια, στο χωριό πραγματοποιείται Φεστιβάλ Κιθάρας, με «ψυχή» του την Εύα Φάμπα και τη συμμετοχή σημαντικών μουσικών.

     

 Η «καρδιά» του χωριού χτυπά στην απλόχωρη πλατεία του με τα αιωνόβια πλατάνια, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας (1887 - 1091), που είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Διαθέτει αξιόλογο καμπαναριό, ενώ ανήκει στην κατηγορία της τρίκλιτης βασιλικής. Μεγάλη γιορτή γίνεται στην περιοχή  και στις 25 -  26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής.

Πάνω στην πλατεία βρίσκονται οι περισσότερες ταβέρνες με πεντανόστιμες παραδοσιακές γεύσεις, που απλώνουν τα τραπεζάκια τους κάτω από τη δροσερή σκιά των αιωνόβιων πλατάνων της. Εδώ βρίσκεται και το παραδοσιακό καφενείο του Εμμανουήλ Φορλίδα, που λειτουργεί από το 1785. Σε άλλες εποχές υπήρξε κουρείο και καφενείο μαζί. Στον επάνω όροφο, όταν λειτουργούσε σαν χάνι, είχε φιλοξενηθεί ο Παπαδιαμάντης, αλλά και ο Βάρναλης, όταν ήταν λυκειάρχης στην Αργαλαστή.

Σε κοντινή απόσταση από την πλατεία του χωριού με τα πόδια θα ανακαλύψουμε ένα ακόμη ιδιαίτερο μουσείο, το Ραδιοφωνικό Μουσείο «Αντώνης Ταβάνης», αφιερωμένο στη μνήμη του γνωστού γλύπτη, που έζησε στο χωριό τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η σημαντική συλλογή ραδιοφώνων που θα δούμε και όσα ενδιαφέροντα ακούσουμε από την εμπεριστατωμένη ξενάγηση από τον κ. Στάθη Σφονδηλιά (τηλ.: 6970 374922), θα εμπλουτίσουν, αναμφίβολα, τις γνώσεις μας.

Στο δρόμο που οδηγεί στην πλατεία θα σταματήσουμε για λίγο στο πρωτότυπο εργαστήριο του Γιώργου Τσιάμη που ασχολείται με τον αερομοντελισμό, για να θαυμάσουμε τις δημιουργίες του.

Έξι χιλιόμετρα από το χωριό, σε μαγευτική τοποθεσία με ελαιώνες και κυπαρίσσια, βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου (1795), όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι 1και 2 Μαϊου, με φαγητό παραδοσιακό (γίδα βραστή με πιλάφι), άφθονο κρασί, μουσική και χορό. Ένα ακόμη γνωστό μοναστήρι της περιοχής είναι του Αγίου Νικολάου στην Πάου, κοντά στην Αργαλαστή.

     

Μια μαγευτική διαδρομή με το αυτοκίνητο θα μας φέρει στα παραλιακά μέρη που «συνομιλούν» με το Αιγαίο… Αξίζει να δούμε τα ιδιαίτερα βράχια που ξεπετάγονται από τη θάλασσα στον κόλπο του Μουρτιά, αλλά και να πιούμε τα τσιπουράκια μας μαζί με θαλασσινούς μεζέδες στο γραφικό λιμανάκι του Κατηγιώργη, με τις ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα…

 

Περπατώντας σε ονειρεμένα μονοπάτια …

Για όσους αγαπούν τις πεζοπορίες και την επαφή με τη φύση, ο Λαύκος αποτελεί μια καλή αφετηρία για πανέμορφα περιπατητικά μονοπάτια.

Μια όμορφη και εύκολη πεζοπορική διαδρομή, που γίνεται σε άσφαλτο και λίγο χωματόδρομο, οδηγεί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας περίπου από το χωριό και η θέα από το τον κατάφυτο και φροντισμένο περίβολο της εκκλησίας είναι κάτι παραπάνω από μαγευτική! Στα πόδια μας απλώνεται όλος ο Παγασητικός με τα καταπράσινα νησάκια του… Λίγο πιο κάτω βρίσκεται και το Μοντελοδρόμιο, για όσους ασχολούνται με τον αερομοντελισμό.

Μια ακόμη πανέμορφη διαδρομή ξεκινά από τον Λαύκο και φθάνει στη Μηλίνα. Διαρκεί μία - μιάμιση ώρα, είναι βατή για τον καθένα και κινείται στο μεγαλύτερο μέρος της σε σκιερά μονοπάτια, με τα μεθυστικά αρώματα της φύσης και το κελάηδημα των πουλιών να συντροφεύουν τις σκέψεις μας… Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε το εκκλησάκι της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας (ή Μοναστηράκι) και μια πέτρινη πηγή με νερό κοντά της. Η θέα που απολαμβάνουμε είναι μοναδική! Στη μαγευτική παραλία της Μηλίνας θα χαλαρώσουμε σε κάποιο café δίπλα στη θάλασσα…


     

Μπορούμε ακόμη να φθάσουμε περπατώντας από τον Λαύκο στην Αργαλαστή ή το Χόρτο, αλλά και ως τον Πλατανιά, στο Αιγαίο.

Ακόμη, ένα από τα πεζοπορικά μονοπάτια οδηγεί στην παραλία της Παλτσης και στο Μικρό στο Αιγαίο, με τις καταπληκτικές αμμουδιές του, ενώ λίγο πιο πέρα υπάρχει και η παραλία της Χονδρής Άμμου.

 

Πληροφορίες για πεζοπορικές διαδρομές:

·         Στο Σύλλογο «Φίλοι των Καλντεριμιών», τηλ.: 24230-71373, www.pelionwalks.worldpress.com , www.pelionwalks.org  κ. Γιάννης Μπασδάνης.

·         Μπορούμε να επισκεφθούμε το blog του αντιπροέδρου της ομάδας κ. Κυριάκου Σταθάκη, www.walking-pelion.blogspot.gr - faceboook.com/southpelion.

·         Για ορειβατικές διαδρομές στο Πήλιο: Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου, τηλ.: 24210-25696, www.eosvolos.gr

·         Για οργανωμένες ημερήσιες εκδρομές στο Πήλιο και κρουαζιέρες: ταξιδιωτικό γραφείο Milina Holidays, τηλ.: 24230-65020, www.milina-holidays.com

 

Αφορμή για γλέντι παραδοσιακό!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυκιωτών «Η Δράση» διοργανώνει το 1ο Αντάμωμα Πολιτισμών στον Λαύκο, στις 18 & 19 Ιουνίου. Θα συμμετάσχουν 12 χορευτικά συγκροτήματα από όλο το Πήλιο και το Βόλο. Χοροί από όλη την Ελλάδα (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Πήλιο, Ιόνιο, Αιγαίο, Κρήτη, Μικρά Ασία) θα ομορφύνουν την πλατεία του Λαύκου, στις 8 το βράδυ, ενώ το παραδοσιακό γλέντι που θα ακολουθήσει και τις δύο ημέρες, με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων, σίγουρα θα μείνει αξέχαστο σε όσους το ζήσουν...

 

Γεύση πηλιορείτικη…

Η παραδοσιακή κουζίνα του Πηλίου στηρίχθηκε σε απλά, πρωτογενή υλικά που υπήρχαν στον τόπο, κατάφερε όμως να απογειώσει τη γεύση, δημιουργώντας θεσπέσιους γευστικούς συνδυασμούς. Στην πηλιορείτικη κουζίνα πρωτοστατούν υλικά από τη φύση, όπως μανιτάρια, κάστανα, καρύδια, χόρτα, φτέρες, βατόμουρα, μήλα και ένα σωρό μυρωδικά από το «Βουνό των Κενταύρων»… Την τιμητική τους έχουν τα τσιτσίραυλα (οι κορυφές της αγριοφιστικιάς, που μαζεύονται την άνοιξη, τοποθετούνται με σκορδάκι στην άλμη και είναι ο καλύτερος μεζές για το τσίπουρο) και τα κρίταμα (φυτά που βγαίνουν πάνω στα βράχια της θάλασσας, μπαίνουν σε ξίδι και νοστιμίζουν τις σαλάτες). Τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου, επίσης, ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους ποιότητα και τα απολαμβάνουμε φρέσκα, σε φαγητό ή σε γλυκά. Εξαιρετικά είναι και τα φιρίκια του Πηλίου, που τα απολαμβάνουμε φρέσκα αλλά και ως γλυκό του κουταλιού. Υπέροχες είναι επίσης οι μαρμελάδες από φρέσκα φρούτα της περιοχής. Θα βρούμε ακόμη πολλά αρωματικά και θεραπευτικά βότανα για τα οποία φημίζεται το Πήλιο, αλλά και καλό μέλι (από άνθη καστανιάς και λουλούδια του δάσους). Το ντόπιο κρασί παρασκευάζεται από το σταφύλι φράουλα ή τις προσμείξεις του και αξίζει να το γευτούμε.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πηλιορείτικης κουζίνας έπαιξαν οι μετακινήσεις πληθυσμών, από την εποχή της Τουρκοκρατίας, καθώς το Πήλιο απολάμβανε ειδικών προνομίων και αποτέλεσε καταφύγιο ανθρώπων από άλλα μέρη της Ελλάδας (όπως Βλάχους, Ηπειρώτες, Αρβανίτες, Θεσσαλούς, Ευβοιώτες, νησιώτες του Αιγαίου κ.ά.), οι οποίοι αναμείχθηκαν με τους ντόπιους και επηρέασαν μοιραία με τον πολιτισμό τους, τις παραδόσεις και τις διατροφικές τους συνήθειες.



     

Το πιο παραδοσιακό πιάτο σε όλο το Πήλιο είναι αναμφίβολα το σπετζοφάι, που φτιάχνεται με ντόπιο λουκάνικο (από γίδινο, πρόβειο και χοιρινό κρέας), πιπεριές σε διάφορα χρώματα, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, καυτερή κόκκινη πιπερίτσα (τη σπέτζα) και συχνά με μελιτζάνα. Στις πέντε γραφικές ταβέρνες του Λαύκου που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της ή κοντά σ’ αυτήν θα δοκιμάσουμε εξαιρετικές νοστιμιές, φτιαγμένες με μεράκι και παλιές μυστικές συνταγές. Από τα αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά του τόπου θεωρούνται οι πίτες με σπιτικό φύλλο και γέμιση από μανιτάρια, άγρια χόρτα, τυρί, σπανάκι, πολύχρωμες πιπεριές κ.ά. Θα δοκιμάσουμε ακόμη τραχανά με ντομάτα, άγρια χόρτα τσιγαριστά με αυγά, μπομπάρι, μπατζίνα, πορτοκαλοσαλάτα με ψητά κρεμμύδια, αυγόπιτα, ρεβιθάδα, μελιτζανοσαλάτα, ριγανοκεφτέδες, κουρκουτόπιτα, κουνέλι στιφάδο, ανθούς κολοκυθιάς γεμιστούς με ρύζι ή φέτα, κότσι με μουστάρδα και πατάτες στο φούρνο, αρνάκι με πατατούλες στη γάστρα, ντολμαδάκια και πολλά άλλα… Το φαγητό μας θα συνοδεύσει κρασάκι ή ντόπιο τσίπουρο.

Από γλυκά, θα απολαύσουμε μια μεγάλη ποικιλία από γλυκά του κουταλιού (φιρίκι, καρυδάκι, βύσσινο, πορτοκάλι, νεράντζι, κουμ κουάτ, περγαμόντο, κάστανο), μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο και καρυδόπιτα. Για να ολοκληρώσουμε το πλούσιο γεύμα μας, ένα σπιτικό λικεράκι βύσσινο ή καρυδάκι είναι ό,τι πρέπει…

 

Στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του Λαύκου…

Στα δρομάκια του χωριού, κοντά στην πλατεία, βρίσκεται και ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος που σχεδίασε ο μπαμπάς του Ντεκίρικο και ψήνει ακόμη και σήμερα με τον ίδιο τρόπο τα καρβέλια, τις τυρόπιτες και τα φαγητά. Το «Παραδοσιακό Αρτοποιείο Λαύκος - Ιωάννης Δροσίτης», όπως αναγράφει η ταμπέλα του, λειτουργεί από το 1904. Παλαιότερα υπήρξε παντοπωλείο, υφασματάδικο, παντοπωλείο («Εδώδιμα- Αποικιακά»), ενώ επρόκειτο να γίνει και σταθμός τρένου το 1911 (που ποτέ δεν έγινε). Από το 1970 λειτουργεί από τον Γεώργιο Δροσίτη, που βρίσκεται πάντα παρών με την επιβλητική παρουσία του, ενώ σήμερα έχει μπει δυναμικά στο επάγγελμα και ο γιος του ο Ιωάννης Δροσίτης, ο οποίος μας μίλησε με περηφάνια για τη δουλειά του…

«Ο ξυλόφουρνος που υπάρχει εδώ είναι μεσαίου τύπου, ο τελευταίος στο Πήλιο. Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται είναι από ελιά και πουρνάρι (αν και το καλύτερο ξύλο για ψωμί είναι ο πλάτανος, όμως απαγορεύεται η χρήση του). Στο χτίσιμο του φούρνου έχουν χρησιμοποιηθεί 1.000 πυρότουβλα στην οροφή και 2.500 στη βάση, ενώ τα καρβέλια ψήνονται πάνω στη βαριά μαλτεζόπλακα. Τα αλεύρια που χρησιμοποιούνται για το ψωμί είναι από επιλεγμένους παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα».


Όλα όσα ψήνονται εδώ (και τα δοκιμάσαμε) είναι πολύ νόστιμα, όπως τα καρβέλια (καλαμποκόψωμο, χωριάτικο, πολύσπορο), οι τυρόπιτες, οι μπουγάτσες, τα κουλούρια, οι σπανακόπιτες, αλλά και ο σπιτικός μπακλαβάς…

   

Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε…

 

Στην ταβέρνα της «Μάγδας» (τηλ.: 6988 620147) απολαύσαμε κολοκυθοανθούς γεμιστούς, γίδα με κολοκυθάκια (βέλι) και αγγουράκια τηγανητά. Εκλεκτά πιάτα της είναι ακόμη η μελιτζάνα με κιμά και κεφαλοτύρι στο φούρνο, το κοτόπουλο τηγανιά με μουστάρδα και πολύχρωμες πιπεριές, η σουπιά με χόρτα, τα αυγά με φτέρες και το κοκκινιστό χταπόδι.

Από την κ. Κατερίνα στο εστιατόριο «Η Δροσιά» (τηλ.: 24230-65078) απολαύσαμε εξαιρετική ρεβιθάδα, μανιταρόπιτα και μελιτζάνες με κιμά, ντομάτα και τυριά. Από γλυκό, πολύ καλό το σπιτικό γαλακτομπούρεκο.

Από το καφέ - εστιατόριο «Αφροδίτη» (τηλ.: 24230-65362, 6977 858037) δοκιμάσαμε μελιτζανοσαλάτα με πιπεριές, κότσι με μουστάρδα και ζουμερές πατάτες, κουνέλι κοκκινιστό με κρεμμύδια και ρύζι, τυροκουλούρες, κόκκινες πιπεριές γεμιστές. Για γλυκό, δεν ξέραμε τι να πρωτοδιαλέξουμε από τα λαχταριστά γλυκά του κουταλιού. Υπέροχο και το σπιτικό λικεράκι βύσσινο.

Από το εστιατόριο - ψησταριά «Πήγασος» - Αλέκος Καπραβέλος (τηλ.: 24230-65338, 6972 290732) η κυρία Μαίρη ετοίμασε για μας καλοψημένα φιλετάκια, μοσχαράκι στο πήλινο με τυρί και για γλυκό, εξαιρετικό μπακλαβά! Στην ταβέρνα της μπορούμε να δοκιμάσουμε ακόμη κουνέλι στιφάδο, σπετζοφάι, γεμιστά και άλλα πολλά…

 

Σε μια απογευματινή μας εξόρμηση από τον Λαύκο στο γραφικό λιμανάκι του Κατηγιώργη στο Αιγαίο, απέναντι από τη Σκιάθο, φάγαμε λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες σε μεγάλη ποικιλία και συνοδεύσαμε με τσιπουράκι δίπλα στο κύμα στην ταβέρνα «Αρετή» (τηλ.: 24230-71440, 6976 845052). Προτείνουμε να δοκιμάσετε γαριδομακαρονάδες, καραβιδομακαρονάδες, αστακούς και ολόφρεσκα ψάρια από το καϊκι τους και θαλασσινά σε μεγάλη ποικιλία. Ψυχή του μαγαζιού, ο Σταμούλης, ο πάντα χαμογελαστός και  φιλόξενος ιδιοκτήτης του.

 

Κυριακή μεσημέρι, λίγο πριν την επιστροφή μας στην Αθήνα, μας περίμενε άλλη μια «γευστική» έκπληξη! Η ταβέρνα «Ελένη» (τηλ.: 24230-71206, 6977 097550), στον οικισμό Αφειλιάνες,  με πανοραμική θέα από το βαθύ πράσινο στο απέραντο μπλε του Αιγαίου. Μαγευτήκαμε από την ολάνθιστη αυλή, αλλά και τα πεντανόστιμα φαγητά, τα μεζεδάκια και το αρνάκι ψημένο στον ξυλόφουρνο της αυλής. Όλα φτιαγμένα με ολόφρεσκα λαχανικά από το μποστάνι τους και πολλή αγάπη από την κυρία Ελένη και την κόρη της Κατερίνα, που συνεχίζει επάξια την παράδοση. Στα γλυκά έχει αδυναμία ο Γιώργος (ο γιος της κ. Ελένης), που δημιουργεί με μεράκι και φαντασία.

Αξίζει να έρθουμε ως εδώ για να δοκιμάσουμε αρνάκι με πατάτες και ντομάτα στον ξυλόφουρνο, κουνέλι με δαμάσκηνα, κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζάνες στο πήλινο με τυρί Μετσοβόνε και παραδοσιακές πίτες (όλα βγαίνουν σε μικρές ποσότητες). Από γλυκά, θα απολαύσουμε καρυδόπιτα, τσιζκέικ, λεμονόπιτα, κιουνεφέ και άλλα πολλά…

Ό,τι δοκιμάσαμε ήταν εκπληκτικό! Όπως λέει και η Κατερίνα, «όταν μαγειρεύεις με αγνές πρώτες ύλες, με αγάπη και μεράκι, το φαγητό δεν μπορεί παρά να είναι πολύ νόστιμο».

 

Τι θα αγοράσουμε

Στην πλατεία του Λαύκου θα επισκεφθούμε το καλόγουστο Εργαστήρι χειροποίητων κοσμημάτων και διακοσμητικών «Διαδόσεις» (τηλ.: 24230-66111, 6977 200645) για να αγοράσουμε χειροποίητες δημιουργίες της Άννας, δουλεμένες με τέχνη και συναίσθημα.

Ακόμη, από το μαγαζί «Συλλογή Ζαφειρίου» (τηλ.: 6949 193152), απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας, στην πλατεία, θα αγοράσουμε ιδιαίτερης γεύσης πράσινο τσάι με διάφορα βότανα, ανθόμελο, μαρμελάδες σπιτικές, τσιτσίραβλα Πηλίου, αρωματικά βότανα, πολύχρωμα χειροποίητα ζυμαρικά και διάφορα είδη δώρων.

Τέλος, στα δρομάκια του Λαύκου ανακαλύψαμε ένα μαγαζάκι - έκπληξη με χειροποίητα αρωματικά σαπούνια, βαλσαμέλαιο, δαφνέλαιο, κεραλοιφές κ.ά. Όλα δημιουργίες της γλυκύτατης Ζωής Κρίκα (τηλ.: 6976 607569).

 

 

Παραδοσιακές συνταγές Λαύκου

 

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

(Συνταγή της Μάγδας, από την ταβέρνα «Μάγδα»)

 

Συνταγή για 10 κολοκυθοανθούς

 

Υλικά για τη γέμιση

2 αυγά

½ κιλό τυρί φέτα

2 πρέζες πιπέρι

 

Για το κουρκούτι

1 ποτήρι μπύρα (αν χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο

για να γίνει ένας μέτρια πηχτός χυλός)

2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

αλάτι

 

Εκτέλεση

Αφού μαζέψουμε το πρωί με τη δροσούλα τους κολοκυθοανθούς για να είναι ανοιχτοί ή αφού αγοράσουμε από το μανάβη κολοκύθια με ανθούς φρέσκους, ξεκινάμε τη συνταγή μας.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, το τυρί φέτα και το πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ κάνουμε το κουρκούτι με μπύρα, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και λίγο αλατάκι.
Βάζουμε από ένα κουτάλι του γλυκού από τη γέμιση στους κολοκυθοανθούς, τους κλείνουμε προσεκτικά και μετά τους περνάμε από το κουρκούτι.
Στη συνέχεια, βάζουμε ελαιολάδο στη φωτιά και μόλις κάψει, ρίχνουμε μέσα τους κολοκυθοανθούς και τους γυρνάμε μέχρι να πάρουν ροδαλό χρώμα. Σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Κότσι με σάλτσα μπύρας και πατάτες

(Συνταγή από το καφέ - εστιατόριο «Αφροδίτη»)

 

Συνταγή για 6 κότσια

 

Υλικά

6 κότσια

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

6 σκελίδες σκόρδο

πατάτες μικρές με τη φλούδα τους (κυπριακές κατά προτίμηση)

 

Για τη σάλτσα

Μπύρα

αλάτι

πιπέρι

βούτυρο

 

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε τα κότσια και βάζουμε το σκόρδο, κάνοντας εγκοπές.

Στη συνέχεια, τα ψήνουμε με την μπύρα για 2 ώρες, γυρνώντας τα ανά τρία τέταρτα από κάθε πλευρά εναλλάξ. Παίρνουμε το ζωμό της μπύρας και τον δένουμε σε ένα κατσαρολάκι προσθέτοντας λίγο βούτυρο, για να γυαλίζει, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη σάλτσα.

Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με τις πατάτες.

 

Μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

(Συνταγή από την κυρία Κατερίνα και το εστιατόριο «Δροσιά»)

Συνταγή για ένα ταψί 12 μερίδες

 

Υλικά
3,5 κιλά μελιτζάνες
2 μεγάλα κρεμμύδια
4-5 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. ελαιόλαδο
800 γρ. φρέσκια ντομάτα
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
500 γρ. τυρί φέτα
12 φέτες τυρί γκούντα
5 φρυγανιές τριμμένες


Εκτέλεση
Ψήνουμε τις μελιτζάνες. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σοτάρουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα στο λάδι μέχρι να μαραθούν και ρίχνουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. Αφήνουμε τη σάλτσα να στεγνώσει εντελώς και προσθέτουμε το μαϊντανό.
Απλώνουμε στο ταψί δύο στρώσεις μελιτζάνες, προσθέτουμε τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Προσθέτουμε τη μισή φέτα τριμμένη, μία στρώση μελιτζάνες, την υπόλοιπη τριμμένη φέτα και σκεπάζουμε με τις 12 φέτες γκούντα.
Ψήνουμε για 40'-45'  στους 200 oC σε προθερμασμένο φούρνο.

 

Πορτοκαλoσαλάτα Fyloma

(Συνταγή από την Ανθούλα Ευαγγελίδη από το ξενώνα «Fyloma»)

 

Υλικά

3 πορτοκάλια

7 κρεμμύδια ξερά

6 πατάτες

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

ξύδι

 

Εκτέλεση

Τυλίγουμε τα κρεμμύδια, τα όποια έχουμε τρυπήσει με μια οδοντογλυφίδα, και τις πατάτες σε αλουμινόχαρτο, όπως είναι με τη  φλούδα τους. Τα ψήνουμε για 2 ώρες σε ηλεκτρικό φούρνο στους 200 oC ή σε ξυλόφουρνο εναλλακτικά.

Αφού ψηθούν τα καθαρίζουμε και «σμουρίζουμε» τα κρεμμύδια με αλάτι. Τα «σβήνουμε» με ξύδι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις πατάτες ψιλοκομμένες, τα φιλέτα πορτοκαλιού και περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο ξύδι.

 

Τυροκουλούρα - Fyloma

(Συνταγή της κυρίας Ελένης από τον ξενώνα «Fyloma»)

 

 

Για 10 τυροκουλούρες

 

Υλικά για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.σ. ζάχαρη

1 φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. ξύδι

½ φακελάκι ξερή μαγιά

 

Για τη γέμιση

1 κιλό τυρί φέτα

250 γρ. ανθότυρο

 

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά, έως ότου γίνει μια ομοιόμορφη και αφράτη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Στη συνέχεια, ανοίγουμε τα φύλλα με ψιλό πλάστη, ρίχνουμε περιμετρικά ελαιόλαδο και 4 κουταλιές της σούπας γέμιση ή και παραπάνω. Διπλώνουμε το φύλλο και τυλίγουμε σε σχήμα κυκλικό. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει.

 

Καρυδόπιτα

(Συνταγή από την ταβέρνα «Ελένη» στις Αφειλιάνες) 

 

Υλικά

10 αυγά

10 κ.σ. καρύδι τριμμένο

10 κ.σ. παξιμάδι

5 κ.σ. ζάχαρη κοφτές

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 βανίλια

1 κ.γ. κανέλα

 

Για το σιρόπι

2 φλ. ζάχαρη

3 φλ. νερό

χυμό και ξύσμα από χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μαρέγκα. Χτυπάμε και τους κρόκους. Στη συνέχεια, ενώνουμε τα δύο μίγματα και σταδιακά προσθέτουμε όλα τα υλικά. Ψήνουμε για 30’ στους 200 οC μέχρι να πάρει χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει και προετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 6’-7’.  Σιροπιάζουμε και αφήνουμε 3-4 ώρες να ρουφήξει το σιρόπι.



Tags: Με τα Μάτια της Ιωάννας, ΛΑΥΚΟΣ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΠΗΛΙΟ
Που θα μείνετε…
Που θα διασκεδάσετε…