Φωκίδα | Τοπικά προϊόντα
Η τοπική γαστρονομία βασίζεται στις κύριες πηγές τοπικής παραγωγής: κτηνοτροφία, μελισσοκομία και γαλακτοκομία στα ορεινά, αλιεία στα παραθαλάσσια χωριά. Η περιοχή φημίζεται για τη φέτα της, το μέλι, το γιαούρτι, τις ελιές, τα ψάρια, τα ψητά της (κοκορέτσι, αρνί, κατσίκι) ενώ στις τοπικές σπεσιαλιτέ συγκαταλέγονται το ραβανί και το γιαούρτι με μέλι.

ΕΛΙΕΣ ΑΜΦΙΣΣΗΣ
Η ελιά έχει προσδιορίσει το χαρακτήρα της Άμφισσας και της γύρω περιοχής και αποτελεί την κύρια απασχόληση και πηγή εισοδήματος των κατοίκων.
Οι επιτραπέζιες ελιές Αμφίσσης, είναι εξαιρετικής ποιότητας και συλλέγονται όταν έχουν ήδη ωριμάσει πάνω στο ελαιόδεντρο. Στη συνέχει υφίστανται ζύμωση μέσα σε άλμη χωρίς προσθήκη συντηρητικών.
Η καλλιεργούμενη ποικιλία εξακολουθεί να είναι η «κονσερβολιά Αμφίσσης», Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΔΕΣΦΙΝΑΣ
Η πόλη της Δεσφίνας έχει μεγάλη παράδοση στην παρασκευή παξιμαδιών τύπου «χωριάτικων», τα οποία είναι ιδιαίτερα ξακουστά στην ευρύτερη περιοχή και φημίζονται για την αγνότητα των υλικών και την ξεχωριστή γεύση τους.

ΤΟ ΨΙΜΟΤΥΡΙ
Το ψιμοτύρι είναι τυροκομικό προιόν το οποίο παρασκευάζεται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, στο τέλος της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου (καλοκαίρι) και αφού έχει σταματήσει η παραγωγή φέτας , εξ ου και το όνομά του (όψιμο τυρί) , δηλαδή τυρί που έγινε αργά.


Tags: Φωκίδα