Καρδίτσα | Τοπικά προϊόντα

Στα χωριά γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα, αλλά και στις ορεινότερες πλαγιές των Αγράφων θα βρείτε μία πλούσια παραδοσιακή κουζίνα και πολλά αγνά ντόπια προϊόντα.

Στα εστιατόρια και τις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής θα απολαύσετε συναρπαστικά ψητά της ώρας, μαγειρευτά, γευστικά τοπικά ορεκτικά, αγριογούρουνο, λαγό στιφάδο, αρνάκι κλέφτικο, κόκορα κρασάτο, παραδοσιακά κεφτεδάκια, κοκορέτσι και κεμπάπ, συνοδεύοντάς τα με εξαιρετικό ντόπιο κρασί ή τσίπουρο.

Μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις της τοπικής κουζίνας είναι τα λουκάνικα, το πρασοσέλινο, η μπατζίνα, το πλαστό, η τηγανιά και διάφορες πίτες.

Όσο για τα γλυκά, μην παραλείψετε να γευτείτε το πιο χαρακτηριστικό της περιοχής, το ρετσέλι, που φτιάχνεται από κολοκύθι και μούστο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε, ακόμη και να προμηθευτείτε εξαιρετικά τοπικά προϊόντα όπως τραχανά, χυλοπίτες, τυρί φέτα, γραβιέρα, τσαλαφούτι, πέστροφες, μέλι, γλυκά, τσίπουρο, κρασί και μαρμελάδες. Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε όμορφα είδη λαϊκής τέχνης, ξυλόγλυπτα και διακοσμητικά αντικείμενα.

Το κοκορέτσι, το κεμπάπ και το λουκάνικο με πράσο μαζί με τις πίτες της βλάχικης κουζίνας ( χορτόπιτα με άγρια χόρτα, παστός ή πισπιλίτα με καλαμποκάλευρο, χόρτα και φέτα, κασάτα με ζυμάρι, φέτα και πράσο ) είναι από τους πιο δημοφιλείς μεζέδες. Ενδιαφέρουσα είναι και η ψητή ή τηγανιτή σε φρέσκο βούτυρο πέστροφα που σερβίρεται στα χωριά Διάβα και Παναγία. Η περιοχή έχει αφθονία σε μήλα και καρύδια και εκτός από το χαλβά Φαρσάλων, όπως όλη η Θεσσαλία, φημίζεται για ένα ακόμη γλυκό, τη σπάτουλα ( καρυδόπιτα με κρέμα και αμύγδαλα ).


Tags: Καρδίτσα